Jesteś dociekliwy ? Mamy dla Ciebie kompendium wiedzy, opracowane przez wybitnych specjalistów na temat zakiszania pasz, znajdziesz tu wszystko, nie tylko o folii kiszonkarskiej ale i o samym procesie zakiszania.
DLACZEGO LEPIEJ WYBRAĆ KISZONKĘ W DUŻYCH BELACH?
Wytwarzanie kiszonki ma na celu zabezpieczenie i przechowywanie substancji odżywczych w zielonce dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które …
Dwa główne czynniki, które maja wpływ na fermentację kiszonki, to zanieczyszczenie gleby i stosowanie nawozów. Niewłaściwe utrzymywanie gleby i nawożenie …
Prostym do osiągnięcia a jednocześnie istotnym celem przy wytwarzaniu kiszonki w belach jest wytworzenie warunków beztlenowych w beli po owinięciu, które …
Podobnie jak w innych dziedzinach, najlepsze wyniki produkcji kiszonki z drugiego pokosu można uzyskać przestrzegając kilku głównych praktycznych porad…
Jednym z najważniejszych czynników pry produkcji kiszonki jest ilość warstw folii użytych do owijania balotów. Zastosowanie wielu warstw folii tworzy lepsza barierę …
Z badań wynika, ze cztery warstwy folii stanowią optymalna ochronę przed dostępem tlenku do kiszonki. Natomiast zastosowanie sześciu warstw daje maksymalną …
Straty suchej masy SM pomiędzy pokosami a zimowym skarmianiem to główny problem, z którym muszą zmierzyć się rolnicy korzystający z pasz zakiszanych w belach…
Jest wiele czynników, które wpływają na jakość kiszonki. Najczęściej rolnicy oceniają paszę po: zapachu, kolorze, stopniu rozdrobnienia. Kolejnym ważnym znakiem jest …